VRAGEN OVER HET BEOEFENEN

Ik ben een beginner. Wat moet ik weten?

Leuk dat je via ons gaat beginnen met Tai Chi/Qi Gong en/of Tai Chi Dance! De lessen zullen zeker bijdragen aan een betere fysieke gesteldheid. Je krijgt meer grip op ontspanning en zult je energieker voelen. Door het beter samen laten werken van gewrichten en spiergroepen zal je lijf ook sterker en flexibeler worden.

Door het loslaten van lang vastgehouden lichaamsdelen, en het aanspreken van lang niet gebruikte spieren en ligamenten, vind er op die plekken weer stroming en opening plaats. Dit loskomen kan gepaard gaan met pijntjes, maar deze voelen in het algemeen als goede (groei)pijntjes. Vergelijkbaar met een gevoel van spierpijn. Niet de onaangename waarschuwende pijn van een blessure! Een sluimerende ziekte, ontsteking of vermoeidheid kan ook opbreken (en dat is juist goed!). Uit ervaring weten wij dan ook je na de ene les je enorm energiek en krachtig kan voelen, terwijl na een andere les je het gevoel hebt van ‘door de mangel’ heen gegaan te zijn. Dit zijn nu eenmaal de consequenties van oefeningen die echt een impact hebben! Wij streven naar een duurzame gezondheid. 

Luister dus altijd goed naar je lichaam en doe nooit iets wat als ‘verkeerd pijn’ aanvoelt. Vraag ons gerust tijdens de les of je iets verkeerd doet en geef aan wanneer er iets verkeerd aanvoelt. Wij geven na iedere oefening ruimte voor vragen of feedback. Jij bent verantwoordelijk om hier gebruik van te maken.

Je leert alleen iets nieuws buiten je comfortzone. En voor de meest duurzame groei ga je nooit meer dan 20% uit je comfortzone. Voor sommige mensen betekent dit juist minder je best doen! Wat dit voor jou betekent, is juist onderdeel van jouw leertraject. 

 

 

Wat moet ik meenemen naar de les?

Draag schone, ruimzittende, comfortabele kleding. Als je veel transpireerd neem dan een handdoekje mee. Tijdens het oefenen liever geen kauwgum, geen parfum, en geen sieraden of horloge dragen. We oefenen op schoeisel met platte zolen. We adviseren mensen taichi-schoenen (chinese gentlemen shoes) aan te schaffen; zie FAQ. Neem ook altijd een flesje water mee. Een enkele keer zullen we je vragen om een yoga-matje mee te nemen, maar deze is normaal niet nodig.

Ik heb gezondheidklachten. Kan ik Tai Chi doen?

Als je kampt met gezondheidsklachten, vraag dan altijd eerst om goedkeuring van je arts voordat je aan de lessen begint. Zo voorkom je dat je jezelf onnodig blesseert. Wij zijn niet medisch geschoold en geven dan ook geen medisch advies. Vraag altijd eerst aan ons of het verstandig is een bepaalde oefening thuis, zonder toezicht, te beoefenen. Doe dit als je bijvoorbeeld overgewicht hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft, medicatie inneemt of een andere medische aandoening hebt. 

Is Tai Chi Dance hetgeen wat ik Chinezen in groepjes in het park zie doen?

Neen! Tai Chi Dance is een heel nieuw concept wat niets te maken heeft met het rustig doorlopen van het gesynchroniseerd dansje (vorm-lopen) wat je (oudere) Chinezen vaker in het park ziet doen.

Tai Chi Dance is gebaseerd op vrije dans gecombineerd met de princiepes van Tai Chi en Qi Gong. Volledig vrij van choreografie en kan op momenten (als nodig) heel actief en explosief zijn. Tai Chi Dance geeft ruimte aan alle energieniveaus en emoties. In de lessen wordt gebruik gemaakt van meeslepende, ontroerende muziek. Van klassiek tot modern!

Het is een nieuwe, moderne interpretatie van de oude tradities rondom Tai Chi en Qi Gong en dus ook nog eens uniek in de wereld!

Waar kan ik Tai Chi schoenen kopen?

Het gaat hier om de linnen (zool) Tai Chi schoenen. Helaas zijn deze alleen via internet verkrijgbaar. Zorg ervoor dat deze in het begin een beetje strak zitten. Zij weiden namelijk snel uit.

Hier twee voorbeelden waar de schoenen verkrijgbaar zijn:

  1. http://kungfusupply.nl/

Tai Chi Shoe A

http://kungfusupply.nl/Taiji Schoen Linnen A

met een dikkere sole en breede tenen. Stukje stevige stof dan type B. 

 

 

 

 

Tai Chi Shoe B

http://kungfusupply.nl/Taiji Schoen Linnen B

met een dunne sole en smalle tenen. Van hele zachte stof.

 

 

 

 

2. http://www.tahwa.nl 

 

 

Tip: 1. Pas de schoenen aan bij medecursisten om de maat en sort schoen uit te proberen.

Tip 2. Vraag medecursisten om een gezamelijke bestelling te doen. Zo bespaar je verzendkosten.

 

Is er kans op blessures?

Tai Chi, Qi Gong en Tai Chi Dance zijn zeer blessure vrije sporten (mits instructies goed worden opgevolgd). Dit omdat de beoefenaar juist goed luistert naar het lichaam en er geen ‘high-impact’ bewegingen voorkomen (geen zware klappen op spieren, banden of gewrichten). Kans op blessures kan natuurlijk nooit helemaal worden uitgesloten. Respecteer daarom altijd de grenzen van een ander en je eigen lijf. 

Ik ben zwanger. Kan ik Tai Chi doen?

Bij een normale zwangerschap kan men zonder problemen Tai Chi en Qi Gong doen. Heb je voorheen en spontane abortus gehad dan moeten de oefeningen tijdens de zwangerschap gestaakt worden. Neem in alle gevallen eerst contact op met je arts. Na de zwangerschap kan Tai Chi en Qi Gong de melkproductie verbeteren.

VRAGEN OVER LIDMAATSCHAP

Kan ik ook losse lessen betalen?

Nee. MONKEYTURTLE werkt alleen met seizoensabonnementen. Wel kan je ervoor kiezen om je abonnement uit te breiden naar meerdere lessen in de week, dit gaat dan pro rato. Zie hiervoor onze tarieven. 

Kan ik ieder moment een proefles volgen en vervolgens instromen?

Alleen in de eerste twee weken van het seizoen is het mogelijk om een proefles te volgen en vervolgens in te stromen. Dit om de kwalitiet te handhaven. Deze proefles is in eerste instantie gratis, besluit men om door te gaan dan betaald men het volledige seizoensabonnement (gemiste lessen kunnen eventueel worden ingehaald, zie inhaalregeling). Zie ook onze voorwaarden. Ga naar onze contact pagina om je aan te melden voor een proefles of klik op een van de Proefles knoppen op deze website. Tot snel!

Kan ik een gemiste les inhalen?

Als je niet kan tijdens je vaste les, dan mag je deze les (hoogstens 3 maal bij een les in de week en 5 maal bij twee lessen in de week) inhalen op een ander moment. Je geeft dit vooraf te kennen (niet met terugwerkende kracht). Inhaallessen moeten binnen het seizoen worden ingehaald. Dit is een service, geen recht! Vaste abonnementen (= een vaste plek) hebben altijd voorrang op inhalers.

Als ik besluit te stoppen krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, abonnementsgeld is onder welke reden dan ook niet terugbetaalbaar. Net als bij andere sportscholen krijg je bij ons je geld niet terug als je besluit, of om een of andere rede genoodzaakt wordt, te stoppen. Dit geld is ook onderdeel van ons levensonderhoud en daar moeten wij op een bepaald moment op kunnen rekenen. Je hebt een gehele week na de proefles om te besluiten of je een seizoen met ons mee wilt doen. We gaan er vanuit dat je achter je besluit blijft staan.

 

Krijg ik bij ziekte gemiste lessen teruggestort?

Nee, je mag deze lessen wel inhalen. Zie voorwaarden

Hoeveel kost een abonnement?

Voor de wekelijkse lessen werken we alleen met seizoensabonnementen. Het aantal lesweken en kosten per seizoen voor 2015/2016 is te vinden in onderstaande tabel. Een gemiste les kan op een ander lesmoment worden ingehaald. Lees hier al onze voorwaarden

2023 / 2024HERFST 2023WINTER 2024LENTE 2024
Datama 4 sept – vr 22 decma 8 jan – vr 19 aprvolgt
Aantal lesweken per seizoen1513volgt
1 x per week abonnement 180 €160 €- €
2 x per week abonnement (20% korting)285 €255 €- €
3 of meer x per week abonnement (33% korting)360 €320 €- €
Digitaal abonnement 135 €125 €- €
Video Bank voor leden 20 €20 €- €
 

Hoe word ik lid?

Om lid te worden wordt het lesgeld vooraf aan de eerste les overgemaakt naar:

IBAN: NL 14 TRIO 0197 9198 47

t.n.v. MONKEYTURTLE V.O.F.

o.v.v Winter 2016 + ‘lestijd’ + ‘je naam’ (bijv; winter 2016, ma 9:30, Jan Jansen)

Bij een contante betaling ontvangt men een kwitantie als betalingsbewijs. Voor mensen met een bescheiden inkomen is, in overleg, betaling in termijnen mogelijk. Abonnementen zijn strikt persoonlijk en niet terugbetaalbaar. Voor je betaald, lees hier eerst al onze voorwaarden.

Contact

 Paul: +31 6 128 300 67       /      Alison: +31 6 421 776 02

 

MONKEYTURTLE V.O.F.

Schubertlaan 165

5653 EE Eindhoven

KvK: 61158666

IBAN: NL 14 TRIO 0197 9198 47

BTW: NL854232850B01

Onze voorwaarden

Klik op voorwaarden.

Ochtendlessen:

Gemeenschapshuis Genderdal
Boccherinilaan 6
5653 HE Eindhoven
kijk map

Avondlessen:

BS Strijp Dorp
Apeldoornstraat 1
5651 EN Eindhoven
kijk map

Contact

info@monkeyturtle.nl

Paul: +31 612830067
Alison: +31 642177602

Monkeyturtle © 2024 School of Self Awareness and Development