WORKSHOPS

WORKSHOP KALENDER

 

In deze kalender vind je een overzicht van de geplande workshop gegeven door MONKEYTURTLE. Voor het deelnemen aan sommige worshops moet je ook de wekelijkse lessen volgen, zie de tabel.

Winterseizoen 2018

Cursus data volgen nog.

Herfstseizoen 2017

Beide workshops zijn los en apart van elkaar te volgen.

Workshop Datum Tijd Locatie Kosten Geschikt voor
 Tai Chi DANCE 9 Dec 2017 13-15.30u Apeldoornstraat 1, 5651 Eindhoven. (leslocatie in Strijp) €25 Leden & oud-leden
 Tai Chi Vorm 16 Dec 2017 13-15.30u Apeldoornstraat 1, 5651 Eindhoven. (leslocatie in Strijp) €25 Leden & oud-leden

Tai Chi VORM Een vorm workshop waarin je het eerste deel van de vorm leert/oefent en de principes van de les kunt ervaren in beweging. Leer bijvoorbeeld hoe rotatie, doorgeven en verbinding in benen, heiligbeen en wervelkolom je dagelijkse beweging kan optimaliseren.

Tai Chi DANCE Een ontspannen dansmiddag waarin de principes van de lessen worden ondersteund door begeleidende muziek. Ervaar meer ontspanning, rotatie en full-body-movement door je over te geven aan vrije dans. Vanuit het hoofd naar het lijf. Een kado voor jezelf.

 

DEELNAME

 

 

MONKEYTURTLE zal cursisten via de mail tijdig op de hoogte brengen van de aankomende workshops. Ben je geen bestaande cursist dan kan je sommige workshop toch meedoen, zie tabel. 

Let op, wegens een maximum deelnemersaantal (zie tabel) is inschrijven vooraf verplicht. Dat gaat via een mailtje naam www.info@monkeyturtle ovv je naam en de naam van de workshop. Het cursusgeld wordt vooraf aan de workshop betaald en je plekje staat vast als het cursusgeld is ontvangen op:

IBAN: NL 14 TRIO 0197 9198 47

TNV: MONKEYTURTLE V.O.F.

OVV: ‘Je naam’ + ‘titel workshop’ (zie tabel)

 

VORMLOPEN

 

De meeste mensen kennen Tai Chi van het Vorm-lopen. Groepen Chinesen die samen in het park, onder de bomen, synchroon met elkaar een langzame choreografie doorlopen. Al is Vorm-lopen een belangrijk onderdeel van Tai Chi, het is niet de basis van Tai Chi. Vroeger moesten leerlingen vaak lang (soms maanden) reizen om hun Tai Chi meester te bezoeken. En wat is een mooie manier om alle geleerde oefeningen goed te onthouden om thuis verder uit te diepen? Juist, door ze aan elkaar te plakken in een dansje; de Vorm. Hedendaags besteed men vaak te veel aandacht aan de choreografie van het Vorm-lopen en hierdoor wordt de essentie van Tai Chi gemist. In onze Tai Chi Vorm Workshops wordt aandacht besteed aan Vorm-lopen maar staat de essentie van spanning verwijderen en TaiJiJin (interne kracht) voorop. Het Vorm-lopen wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is; het openen van verschillende lichaamsdelen en het toepassen van interne kracht in beweging. Mensen die ook de Tai Chi & Chi Gong lessen volgen zullen de oefeningen die wij daar doen ook eenvoudig terug herkennen in de vorm. Het lopen van de vorm zal enorm bijdragen aan evenwicht en het vermogen om krachtig te bewegen. Ook krijg je inzicht in de martiale toepassingen van de Tai Chi oefeningen.

TAI CHI DANCE

 

‘Tijdens het geven van Tai Chi lessen heb ik opgemerkt dat veel mensen spanningen in hun lijf ervaren omdat ze de neiging om ‘hun best te doen’ niet kunnen loslaten. Mijn wens met Tai Chi DANCE is deze mensen de kans te geven om de kracht en diepte van de Tai Chi te ervaren met een speelsheid en nieuwsgierigheid die dans met zich meebrengt.’

 

Inhoud workshop

We beginnen de workshop met een lekkere zachte, vrije dans combineerd met een eenvoudige Tai Chi oefening om lekker terug te komen in je lijf, om actief je lichaamshouding te corrigeren en de rug te ontspannen. We gebruiken ook muziek om de natuurlijke opening van de lichaam nog meer te verdiepen. Daarna word de les een stuk actiever met een focus op bepaalde thema’s (bijv. ademhaling, kracht, gewrichten openen) gebruikmakend van een paar actieve Tai Chi / Qi Gong oefeningen. Eerst zonder muziek, met aanwijzingen en verdieping van de oefening, om vervolgens de bijpassende muziek te starten. Via de muziek laten we dan de natuurlijke wijsheid van je lichaam de oefening overnemen zodat we in een vrije dans terechtkomen met jouw lichaam als gids en leraar. Als afsluiting van de les is er een ligmeditatie waarbij je weer tot rust en bij jezelf kunt komen. Na het einde van de les hoor ik vaak “het was te kort!, Ik wil nog langer door!!!” Dus nu hebben jullie de kans om dieper in de Tai Chi Dance ervaring te gaan. Kom en inspireer elkaar, geef toe aan het moment en dans! Geen ervaring in Tai Chi of dansen nodig.

 

PUSHING HANDS

 

In de lessen wordt ook af en toe aandacht besteed aan pushing hands (duwende handen of tui shou) waarbij wordt geoefend om interne kracht door te geven en hoe om te gaan met externe krachten. In de toekomst hoopt Monkeyturtle ook speciale Pushing hands lessen te geven. Dit zal in de nabije toekomst ook in workshops worden aangeboden. Voor Push hands workshops houd de kalander in de gaten of zet je op onze mailinglist.

CHAN (CHINESE ZEN) MEDITATIE

 

In de lessen wordt ook aandacht besteed aan meditatie. Wij doen een hele fysieke vorm van meditatie waarbij ademhading centraal staat. Eigenlijk zijn er in alle oefeningen die wij doen meditatieve elementen. Meditatieve oefeningen verschillen alleen in bewegingsniveau van andere Tai hci oefeningen, waarbij de beoefenaar stiller zit, licht of staat maar waarbij het sturen van interne (adem)druk en kracht nog steeds centraal staat. Het langer beoefenen zorg voor een openen van rug, nek en schedel waarbij relexatie van zenuwen en bloedvaten ruimte geven tot diepe maar alerte ontspanning. In de toekomst hoopt Monkeyturtle ook aparte meditatie lessen te geven. Houd hiervoor de kalander in de gaten of zet je op onze mailinglist.