TAI CHI & QI GONG

TAI CHI & QI GONG LESSEN

 

Hoe kan jij weer natuurlijk bewegen?

Wat is bewustzijn?

Wat is ontspanning voor jouw lijf en geest?

 

Wij nodigen je uit om deze, en andere vragen, samen met ons te onderzoeken m.b.v. lichaamsoefeningen. Om deze te toetsen aan de authentieke kennis van Tai Chi & Qi Gong en de intelligentie van je eigen lijf.

 

Jouw lijf wordt je belangrijkste leermeester! Nu eerst leren luisteren.

 

Opgelet! De stijl die wij beoefenen nodigt je uit om je fysieke en mentale grenzen te onderzoeken. Uitdagend, maar uit ervaring meer dan de moeite waard!

Via een natuurlijke lichaamshouding, ademhaling en (mentale)intentie worden blokkades (fysieke en emotionele spanningen) uit het lijf verwijderd en interne kracht aangesterkt, wat leidt tot een doorbraak in houding.

Het doorbreken van langdurig aangehouden ‘verkeerde’ mentale en lichamelijke houdingen (dubbele vicieuze cirkels, zie diagram) is waar wij voor staan! 

Ben jij klaar om vol in de stroom van het leven te gaan!? Los te breken van aangeleerde, soms ongewenste, gewoontes.

 

Dubbele vicieuze cirkel

‘Dubbele vicieuze circel’  ©Dr Shen Hongxun [Lexicon, Shen Zhengyu, 2015]

 STARTEN MET TAI CHI & QI GONG

 

Gõngfu (Kungfu): het verwerven van een vaardigheid door langdurig oefenen.

 

Tegenwoordig zijn we vaak ‘over-gespecialiseerd’ om vanuit het hoofd te werken. Luisteren naar het lijf is er niet met de paplepel ingegoten. Jammer! Het is een fantastisch mooie wereld om te ontdekken. Maar, zoals je je kunt voorstellen, het ontdekken van een wereld kost tijd en inspanning.

De eerste les is de moeilijkste. In de lessen onderzoek je hele nieuwe, misschien wel ‘rare’, bewegingsmogelijkheden die buiten je ‘normale’ comfortzone liggen (anders leer je niets nieuws!).

In het begin beschik je dan nog niet over een geschikt referentiekader, wat het lastig maakt om meteen de impact van de oefeningen te kunnen benoemen. Wij vragen daarom mensen altijd om Taiji & Qi Gong enkele maanden de kans te geven.  

Maar, wees getroost! Uit de ervaring van vele voorgangers, merk je na 3 maanden (of al eerder) oefenen al de volgende verschillen:

 

 • Gewicht minder vasthouden op verkeerd aangeleerde plekken, zoals heup, rug, schouders en nek
 • Verlichting van spanning in spieren en gewrichten
 • Meer flexibiliteit, evenwicht en stabiliteit
 • Sterkere lichaamshouding en conditie
 • Bewustwording van verkeerde houdingen en samenwerking tussen spieren en gewrichten
 • Algemene lichtheid in lichaam en emotie

 

Gedurende een seizoen ronden we lesinhoudelijk niets af. Er zijn geen banden of diploma’s! Je ontwikkeling is een doorlopend proces van een continue verdieping en opruiming. We herhalen ieder seizoen de belangrijkste oefeningen met steeds meer verfijning en details. Zo kan iedereen elk seizoen instromen.

‘Gevorderden’ leren steeds beter luisteren, en ontwikkelingen steeds meer ‘tools’, om hun lichaamsbeheersing te verdiepen. Zo wordt dezelfde oefening steeds weer heel anders ervaren en worden steeds andere ontwikkelgebieden aangesproken. Zo wordt het eigenlijk steeds leuker!

WAT IS TAI CHI?

 

Taiji (of in de volksmond Tai Chi) is een oud filosofisch concept uit het Taoïsme en staat voor ‘Het hoogste principe’ met daarin de polaire elementen Yin en Yang. Uit de constante verandering, en het in elkaar overgaan, van deze energetische polariteit ontstaat alles!

Yin_yang

Het Taiji-symbool

Dit concept is bij de meeste mensen bekend als, en wordt mooi weergegeven door, het Taiji-symbool (het Taijitu, 太極圖).

De Taiji (of Tai Chi) waar wij op deze website over spreken is een oefensysteem geworteld in een oude, Chinese ‘interne krijgskunst’; Tai Chi Chuan.

Tai Chi Chuan is een opleiding tot ongewapend vechten volgens de principes van Taiji. Deze ‘interne krijgskunst’ maakt minder gebruik van externe spierkracht maar van intelligent gebruik van gewicht, ademhaling, samenwerking tussen spiergroepen en gewrichten en interne energetisch krachten (Taijijin).

Na de ontwikkeling van vuurwapens is Tai Chi steeds meer gebruikt als oefensysteem voor het verbeteren van de gezondheid en bewustwording van lichaam en geest.

WAT IS QI GONG?

 

Qi Gong (of Daoyin) oefeningen verbeteren de ‘vaardigheid’, gong, van ‘energie’, qi, in het lichaam. In onze lessen gebruiken wij de Taijiwuxigong Daoyin ontwikkeld door dr Shen Hongxun. Belangrijk bij deze oefeningen is beweging en een natuurlijke en vrije ademhaling (qi).

Een correcte ademhaling is veel meer dan alleen zuurstof toevoer! In de lessen onderzoeken wij het hele adem-apparaat. Je leert ademtechnieken om bijvoorbeeld:

 • Lichaamshouding te verbeteren door de onderrug van binnenuit te openen
 • Het middenrif te ontdoen van spanning en aan te sterken
 • De organen te masseren waardoor bloed wordt weggepompt en ververst
 • Een diepere ademhaling versterkt ook de ademdruk waardoor bloedsomloop en lymfe-transport verbeteren
 • Focus op de ademhaling versterkt mentale kracht (concentratie) en geeft ruimte om ‘uit het hoofd te komen’

De functies van ademhaling zijn zo talrijk, te veel om hier op te sommen! Dit moet jezelf ervaren.

ONTWIKKELINGSFASES

 

No short-cuts; wij bieden geen sleutel tot de hemelpoort.

 

Binnen ons lichaam is alles verbonden. Verbetering of verlichting op de ene plek geeft ruimte of verdieping op andere plaatsen. In ons leven bouwen we (helaas) dagelijks spanning op die in de wekelijkse Taiji lessen weer fijn worden opgeruimd. Een soort onderhoudsbeurt! Dit is een doorlopend (cyclisch) proces.

Uit jaren ervaring, met duizenden beoefenaars, heeft dr Shen Hongxun binnen ons systeem 3 globale fases en 8 verschillende stadia ontdekt. Theoretische achtergronden hierbij laten we hier buiten beschouwing en verwijzen wij naar link bronnen.

Globaal ben je de eerste paar jaren bezig met het opruimen van opgelopen spanningen door de eerder genoemde twee vicieuze cirkels. Daarnaast vergt het enige tijd en moeite (soms ook gepaard met pijntjes) om het gewicht uit het lichaam en in de voeten te krijgen (het populaire ‘aarden’).

Is het lichaam dan vrijer van zwaartekracht en spanning, dan wordt het een kwestie van bijhouden. Hoe ver je daarbovenop je vaardigheden van lichaamsbeheersing wilt finetunen is aan jou!

Het speelveld kan worden uitgebreid tot zelfs op cel- of energetisch niveau. Het openen van het lijf, en de toenemende sensitiviteit, opent een wereld aan informatie. De groeimogelijkheid is oneindig! Werkelijk oneindig.

 

Iedereen kiest zijn eigen doelen voor de lessen, en deze zullen vast met de tijd worden bijgesteld. Het delen met elkaar van deze doelen, en daarbij bijbehorende frustraties en geluksmomenten, maakt het leven in ieder geval rijker.

ONZE KENNISLIJN (LINEAGE)

 

Meer informatie volgt… 

 

linage